Italië
Paolo Manzone
Paolo Manzone, lange tijd wijnmaker voor wijngigant Giordano, heeft zijn droom voor elkaar. Hij bezit 10 hectare wijngaard in Piemonte, waarvan 4 met de prestigieuze appellation Barolo en 6 in de omgeving van Alba. De Barolo draagt de naam van het subdistrict Serralunga – geboortegrond van tamelijk krachtige Barolo’s – en is afkomstig van 15 jaar oude stokken.
Cisa Asinari dei Marchesi di Gresy
De wijngaarden van Tenute Cisa Asinari dei Marchesi di Grésy beslaan 45 hectare op de heuvels van Langhe en Monferrato. Het familiebedrijf is gestart in de achttiende eeuw en kan bogen op fijne, elegante wijnen die passen bij ieder moment. Van het dagelijks leven, tot grote feesten. Tenuta Cisa Asinari dei Marchesi di Grésy is eigenaar van vier landgoederen in Langhe en Monferrato, de thuisbasis van de beste Piemonte wijnen.
La Formica
De Bonuzzi familie maakt sinds 1893 wijn in de Illasi vallei. Deze vallei ligt in het oosten van het Valpolicella gebied. Het domein heeft 27 hectare wijngaarden. Deze liggen vrij hoog, namelijk tussen de 240 en 380 meter boven zeeniveau, wat de wijnen een mooie frisheid en elegantie geeft.
Villa de Puppi
Het domein is in handen van de ‘Puppi’ familie sinds het jaar 1200. De familie is afstammeling van de Guidi familie. Die laatste familie wordt zelfs geciteerd in een passage van The Divine Comedy van Dante Alighieri. Dit geeft een idee van de lange geschiedenis en belangrijkheid van deze familie van adel. Het domein heeft 2 sites, eentje in Rosazzo met zandsteen bodem wat finesse en diepgang oplevert van ongeveer 10ha, en een tweede deel in Moimacco van ongeveer 20ha op meer vlakke delen wat voor meer fruitigheid en aroma zorgt.
Mancini
Het Mancini domein bevindt zich in Pesaro in de Marche. Men maakt er al wijn sinds 1861. De wijngaarden bevinden zich op de hellingen vlakbij de zee in het noorden van de Marche. Door de verkoeling van de zeebries en de kalkrijke bodem leent de wijngaard zich ideaal voor Pinot Noir. Naast Sangiovese wordt er ook nog wijn gemaakt van de autochtone druivensoort Albanella.
Tiefenbrunner
Tiefenbrunner is de absolute top van Alto-Adige. Ze produceren zeer zuivere wijnen met elk hun eigen karakter. Het domein bezit 20 hectare wijngaard waaronder de legendarische “Feldmarschall von Fenner” wijngaard; een arendsnest op bijna 1000 meter boven zeeniveau.
Villa Sant'Anna
Het domein wordt volledig gerund door vrouwen. Ze maken finesse wijnen door een hoge densiteit in de wijngaard (dus een veel aanplantingen) en goed gedoseerde houtlagering in de eeuwen oude kelders. De wijnen zijn vegan, dus er worden geen dierlijke producten gebruikt.
Podere Il Carnasciale
De wijnen Carnasciale en Caberlot (enkel in magnum) zijn de enige wijnen ter wereld die gemaakt zijn van de Caberlot druif. Deze druif is een kruising tussen Cabernet Franc en Merlot. In 1986 werden de wijnstokken aangeplant met een densiteit van 10 000 stokken per hectare. Wat in die tijd ongezien en revolutionair was. De wijn is zo zeldzaam dat er in sommige landen zelf een wachtlijst is om een fles te kunnen kopen.
Podere Poggio Scalette
In 1991 startte de wereldberoemde oenoloog Vittorio Fiore zijn eigen wijndomein in Ruffoli, een kleine gemeente naast Greve in Chianti in het hart van de Chianti Classico regio. Oenologie is een wijnbouw-technische wetenschap. Een oenoloog houdt zich hiermee bezig. Het domein heeft 15 hectare wijngaard, voornamelijk Sangiovese. Naast de wereldberoemde vlaggeschip wijn ‘Il Carbonaione’ produceert het domein ook verschillende andere topwijnen: Chianti Classico, Piantonaia (zeer zeldzame 100% Merlot), Richiari (een (zo mogelijk) nog zeldzamere chardonnay) en een Bordeaux Blend ‘Capogatto’.
Vasco Sassetti
Op Vasco Sassetti werkt men zeer traditioneel met een gisting in open grote vaten en daarna een lange lagering op grote vaten. Dit geeft de wijnen ongelooflijk veel finesse.

Fattoria San Francesco
Een zeer modern wijnbedrijf met grote aandacht voor kwaliteit. Zij werken graag met autochtone druivensoorten. De rode wijnen zijn gemaakt van de Gaglioppo druif. Gaglioppo is eigen aan de tenen van de laars ‘Calabrië’ en is aanwezig in alle 11 herkomstbenamingen voor rode wijn van Calabrië.
Caruso & Minini
In 2004 sloegen de 2 families, namelijk Caruso en Minini, de handen in elkaar. De Caruso familie die met hun decennia lange ervaring in de wijngaard top wijnen maakt en de Minini familie die een groot marketing bedrijf hebben en ervoor zorgen dat de wijnen in meer dan 30 landen te koop zijn. Het domein bezit 120 hectare wijngaard in de buurt van Marsala in het westen van Sicilië.
Masseria del Fuedo
Een 12 hectare groot domein in het westen van Sicilië. Francesco en zijn vrouw Caroline telen hun druiven op biologische wijze. Elk jaar wordt er gestreefd naar betere kwaliteit en dit heeft zijn resultaten. Masseria del Feudo wordt internationaal aanzien als één van de koplopers van biologische wijnteelt op Sicilië.
Spanje
Corcovo
Het domein Corcovo is in handen van de familie Megia. Ze produceren wijnen met een uitzonderlijke prijs-kwaliteitverhouding. Het domein is gelegen in Valdepenas, ten zuiden van Madrid.
Finca Bacara
Dit jong domein levert prachtige wijnen van de Monastrell druif. De wijngaarden liggen op 900 meter hoogte in de DOC Jumilla. De regio Jumilla ligt in het zuid-oosten van Spanje. Alle wijnen zijn ‘vegan’ gecertificeerd.
Bodegas de Moya
Bodegas de Moya werd opgericht door de Belg Yves Laurijnssens. Het hele gezin is naar Spanje verhuisd om wijn te gaan maken. De verschillende cuvées zijn genoemd naar de familieleden. Er wordt voornamelijk gewerkt met autochtone druivensoorten. In wit is dit Merseguera druif en in rood de Bobal druif.
Don Jacobo
Bodegas Corral is gelegen in het hart van het Rioja gebied, een paar minuten rijden van Logroño. Door het huwelijk van zijn dochter met Martin Corral, werd de bodega voorzien van de familienaam Corral. Bodegas Corral is de enige bodega in La Rioja die gelegen is langs de beroemde pelgrimsroute “Ruta Jacobea” naar Santiago de Compostela. Het is dan ook deze route waar het merk Don Jacobo zijn naam aan ontleend.
De bodega bezit zo’n 40-tal hectare wijngaard in de Rioja Alta, de subregio van het Rioja gebied waar de beste wijnen vandaan komen. De opbrengst per hectare is vrij laag wat zorgt voor een hoge kwaliteit fruit. De wijnen worden gemaakt in de traditionele stijl met behulp van moderne vinificatietechnieken.
Arzuaga
Bodegas Arzuaga Navarro ligt naast het beroemde huis Vega Sicilia en is in 1985 begonnen met het aanplanten van de eerste wijnstokken. Men bezit nu zo’n 150 hectare wijngaard, gedeeltelijk aan de rivier en gedeeltelijk op de prachtige Finca La Planta op de hoogvlakte.
Het verschil in temperatuur tussen dag en nacht is hier enorm: in de zomer loopt dit op tot 20 graden. Hierdoor rijpt de druif optimaal en ontstaan mooie aroma’s. De eerste jaren werden de druiven verkocht, pas vanaf 1993 werd de eerste eigen wijn gemaakt. Arzuaga Navarro is er in een paar jaar in geslaagd om tot de beste producenten te behoren in dit mooie wijngebied.
Ribera del Duero betekent ‘oevers van de Duero (rivier)’. In het Ribera del Duero gebied gelden de volgende regels:
- Crianza: minimaal 1 jaar houtlagering en 1 jaar fles
- Reserva: minimaal 1 jaar houtlagering en 2 jaar fles
- Gran Reserva: minimaal 2 jaar houtlagering en 3 jaar fles
Portugal
Slovenië
Dveri-Pax
Dveri-Pax is een 800 jaar oud klooster waar men de traditie van de Benedictijnse monniken verder zet. Het klooster bevind zich in het noord-oosten van Slovenië in de regio Podravje.Slovenië kent slechts 3 wijnregio’s en 9 herkomst benamingen.
Duitsland
Oostenrijk
Wohlmuth
Wohlmuth vestigde zich in 1803 en is daarmee al ruim twee eeuwen een huis met een enorme reputatie. Sinds enkele jaren bezit Wohlmuth ook wijngaarden in Burgenland (ten oosten van de Steiermark), waar kwalitatief hoogstaande rode wijnen worden gemaakt van het druivenras Blaufränkisch. De Wohlmuth Rabenkropf Blaufränkisch werd door Wine Spectator al eens uitgeroepen tot beste rode wijn van Oostenrijk.
De wijnen worden gemaakt door vader en zoon, die allebei hebben gewerkt bij andere wineries (o.a. in Italië, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland en Duitsland). De ervaring die ze daar hebben opgedaan wordt in de eigen winery toegepast, maar wel op zo’n manier dat de eigen signatuur niet verloren gaat. Ze maken graag individuele wijnen, die het karakter van de wijngaard tot uitdrukking brengen.
De filosofie van het huis is er op gericht om alles op een zo natuurlijk mogelijke wijze te doen (“Als je van de natuur leeft, zoals wij, moet je hem goed behandelen”). De opbrengsten zijn laag (32 tot 45 hl/ha), mede door een zeer strenge selectie, volgens Wohlmuth de enige manier om tot loepzuivere wijnen te komen. Vinificatie en rijping vindt plaats bij gecontroleerde temperatuur, afhankelijk van het druivenras in roestvrij staal of in barriques van Frans eikenhout.
Als de wijn uiteindelijk gebotteld is, wordt de laatste keuze gemaakt: die van het etiket. De wijnen van Wohlmuth worden altijd gesierd door een etiket dat het werk toont van een lokale kunstenaar, elk jaar weer opnieuw geselecteerd. Kunst is namelijk de tweede passie van de familie Wohlmuth.
Frankrijk
Lavantureux
In 1978 richtte Roland, vader van David en Arnaud, dit domein op. In totaal 19 hectare verdeeld over verschillende percelen in de Chablis regio. Men werkt zonder pesticiden en met respect voor de natuur. De kalkrijke bodems leveren finesse wijnen op.
Domaine de Savagny
Het domein ligt vlakbij Château Chalon. De wijnen worden op traditionele manier gevinifieerd met een lange hout lagering. De wijngaarden hebben een kalkrijke bodem die fijne elegante wijnen oplevert.
Domaine Vincent
Vincent Paris is een jonge wijnboer in Cornas, in het noordelijke Rhône. Zijn eerste eigen oogst was 2007, maar hij werkte al sinds 1997 mee met zijn oom, Robert Michel – zelf één van de meest getalenteerde wijnmakers van Cornas. Van zijn grootvader erfde hij enkele hectaren wijngaard en nu huurt hij ook een stuk van de beste wijngaard van de appellation, ‘La Geynale’, van zijn inmiddels gepensioneerde oom.
Hij stelt zich tot doel om de ‘beste Cornas’ te maken, van zijn perceel in La Geynale. De wijnstokken daar zijn gemiddeld zo’n tachtig jaar oud en Vincent laat slechts vier trossen per stok hangen, waardoor automatisch meer concentratie ontstaat. Vincent Paris is de bescheidenheid zelve, maar zijn wijnen zijn het tegenovergestelde: dik, rijk, vol en overweldigend, maar tegelijkertijd zeer verfijnd en klassiek.
Zuid-Afrika
Kaapse Leeuw
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.
Altydgedacht
Met 300 jaar op de teller is Altydgedacht een historisch domein. In 1852 kwam de Britse Parkerfamilie zich vestigen op de Tygerberg, Durbanville, om handel te drijven. De vijfde generatie, met broers Oliver en John, begrijpt bijgevolg als geen ander wat de markt wil: originaliteit en spirit in het wijnglas. Hun barbera was de eerste op Zuid-Afrikaanse bodem. John’s echtgenote Lieva heeft Belgische roots en wil nooit meer weg uit de charmante regio van Durbanville.
Rijk's
Neville Dorrington plantte eigenhandig zijn wijngaard en plukt vandaag, 20 jaar later, de vruchten. Heerlijke vruchten van Chenin, Pinotage en Syrah die verschillende vinificaties (of wijnbereidingen) ondergaan. De experimenten met houten vaten van diverse leeftijden en eikensoorten, rust op gisten, lage rendementen maken van Rijk’s het beste domein van Tulbagh en een van de beste in Zuid-Afrika.
Meerlust
Meerlust Estate is opgericht in 1693, toen gouverneur Simon van der Stel het landgoed gaf aan Henning Husing, die het in het Duits ‘Meerlust’ doopte, vanwege de plezierige koele zeebries die het land inwaaide vanuit Valsbaai. Inmiddels staat in de persoon van Hannes Myburgh de achtste generatie van de familie Myburgh, die het landgoed in 1756 verwierf, aan het hoofd van de winery.
Reeds lange tijd staat Meerlust bekend om het maken van wijnen van wereldklasse. Vandaag de dag worden de wijnen gemaakt door Chris Williams, die in 2004 tot keldermeester werd benoemd. Chris heeft zijn buitenlandse ervaring opgedaan onder toezicht van Michel Rolland.
De grootste “claim to fame” van Meerlust is de topwijn Rubicon, die in 1984 voor het eerst werd gemaakt. Het is een Bordeaux-blend (Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Merlot), iets dat in de Kaap vóór die tijd nog niet bestond. De naam Rubicon verwijst naar het riviertje de Rubicon die Julius Caesar overstak om de Romeinse Senaat omver te werpen in het jaar 49 voor Christus. De wijnmakers bij Meerlust hadden ook het gevoel “niet meer terug te kunnen” na hun aankondiging dat ze een ’topwijn” gingen maken. De rest is geschiedenis: Rubicon behoort steevast tot de top van Zuid-Afrika en is een rolmodel geweest voor velen.
De Toren
Met zicht op de Tafelberg werkt het team van familie Den Dulk sinds net voor de eeuwwisseling aan wereldvermaarde Bordeaux blends. Wijnen van De Toren zijn geen kopie, maar een eigenzinnige assemblage van vijf Atlantische cépages (druivenrassen). De druivenranken worden wetenschappelijk bestudeerd: hier wordt niets aan het toeval overgelaten. Plinius de Oude gaf inspiratie voor de icoonwijn Book XVII.
Oude Skip
Oude Skip wordt sinds de 16e eeuw vermeld als herkenningspunt op zeekaarten in Zuid-Afrika. De Atlantische Oceaan bewaart zorgvuldig het mysterie van het legendarische Oude Skip. Zorgvliet Wines produceert deze nieuwe wijnen uit de Western Cape in Zuid Afrika.
Bellingham
Het “Bellinchamp”-druivenveld opgericht in 1693, betekent “mooie velden” en daar voelde Bernard Podlashuk zich meteen thuis in de jaren ’40. Met 13 Italiaanse oorlogsgevangenen werden verwaarloosde wijngaarden nieuw leven ingeblazen terwijl Bernard zich oenologisch bijschoolde in Duitsland en Frankrijk. Oenologie is de wijnbouwtechnische wetenschap.
Almenkerk
Een Belg gaf zijn naam aan de gloednieuwe wijngaard die hij in het bestaande landgoed van appel- en perenbomen aanplantte: Joris van Almenkerk. Hij settelde zich met echtgenote Natalie en gezin in Elgin – dichtbij de koele zuidkust van het Afrikaanse continent. De wijnmicrobe sloeg toe in 2004 en zorgt voor sappige eigenzinnige smaakbommen in het glas.
Ondertussen wordt hun Chardonnay aanzien als een van de beste van Zuid-Afrikaanse bodem.
Crystallum
Finlayson is een beroemde naam in de wijnwereld. Zonen Peter-Allan en Andrew houden de familiale reputatie van pure, geconcentreerde, lage rendementswijnen hoog op hun eigen winery Crystallum in Gabriëlskloof. De Pinot Noirs en Chardonnays controleren ze van kiem tot fles, met fluwelen wijnen en beperkte oplages als resultaat. Ondertussen hebben de wijnen zelfs een cult status verworven.
Chili
Argentinië
Trapiche
Bodegas Trapiche heeft haar wijngaarden in de Argentijnse provincie Mendoza. De Bodega werd in 1883 opgericht door Don Tiburcio Benegas met als doel de mooiste wijn te leveren die hij kon produceren. Vandaag is Bodegas Trapiche een van de meest bekende Bodegas in Argentinië en ver daarbuiten: export vindt plaats naar meer dan 60 landen.
De wijngaarden zijn gelegen op een hoogte tussen 630 en 1.000 meter. Het klimaat op die hoogte is relatief koel, en het verschil in temperatuur stelt de druiven in staat goede aromatische eigenschappen en een goede zuurtegraad op te bouwen; beide zijn onmisbaar voor grote wijnen.
Nieuw-Zeeland
Saint Clair
In Marlborough waren Neal en Judy Ibbotson pionniers, die in 1978 hun eerste wijngaard aanplantten. Als wijnmaker werd Kim Crawford aangetrokken, één van de beste wijnmakers van Nieuw-Zeeland. Vandaag heeft Saint Clair Family Estate ruim 100 hectare wijngaard in bezit. Ze produceren niet alleen Sauvignon Blanc, kenmerkend voor Marlborough, maar ook Pinot Noir.
Australië
Roemenië
Servië
Hongarije
Kovàcs Nimrod
Wijnhuis Kovacs Nimrod is gevestigd in zeven, in elkaar overlopende, kelders in de historische Veröszalastraat in Eger. In de 18e eeuw waren vele honderden wijnhandelshuizen in Eger, sterk gelijkend op die van Kovacs Nimrod. Deze waren gevestigd boven hun respectievelijke wijnkelders om ter plaatse de druiven te verwerken.
Nadat het druivensap gegist was, werden de wijnen opgeslagen in houten vaten in de koele kelders beneden. In lijn met deze traditie continueert Kovacs Nimrod het wijn maken op dezelfde manier maar dan met de technologie van de 21e eeuw. De essentie van kwaliteitswijn begint het unieke van het terroir, de wijngaard, waar de druiven opgroeien.
Kovacs Nimrod is in het gelukkige bezit van drie van de beste terroirs van Eger. Omdat Eger een koel klimaat kent, vergelijkbaar met de Bourgogne, of de koelere klimaten in Californie, planten ze druivenrassen die zich hier erg thuis voelen en die in staat zijn wereldklasse wijnen te produceren.